Tijdens een feestzitting in CC Kruispunt blikt De Speelschare, het Diksmuids muziekensemble dat op vandaag bijna 100 leden telt, op vrijdag 19 september terug op 35 jaar liefde voor de muziek.  Zal bij die gelegenheid een overzicht gegeven worden van 35 jaar Speelschare en zijn 750 muzikanten, het meest illustrerend zal wellicht nog de muzikale invulling zijn van deze feestzitting want deze gebeurt met een kleine groep uit de huidige Speelschare en een aantal oud-leerlingen/musici.

Bezieler van het eerste uur is ook 35 jaar later nog altijd Gino Malfait.  Als beginnend muziekleraar vond hij in 1980 in het Sint-Aloysiuscollege, dat toen ook pas EH Paul Ollevier als nieuwe directeur had gekregen, een gunstige wind om er een muziekensemble op te starten.  Ook al was toen het aantal musicerende leerlingen niet opmerkelijk groot, er was voor Gino Malfait vooral enthousiasme en een jeugdig optimisme dat muziekvonken deed overslaan.  De kiem voor de Speelschare was er.

Gino Malfait vond steeds meer leerlingen die zich wilden aansluiten wat meteen zorgde voor een grote variëteit aan instrumenten.  Er werd toen ook geopteerd voor verschillende instrumentale combinaties zodat de Speelschare gevormd werd door een blokfluitgroep, een gitaarkring, een koperensemble en een kleine kamermuziekformatie.  Belangrijk hierbij was dat iedere leerling die dat wou kon en mocht mee musiceren.

Eens de belangstelling voor de Speelschare er was, kon gekeken worden voor een doorlopende jaarwerking met enkele ankerpunten.  Zo zorgden de kleinere ensembles niet alleen binnen maar ook buiten het college voor muzikale momenten bij de opening van een tentoonstelling of een receptie bij een cultureel evenement.  Vanaf 1981 bracht de Speelschare ook gedurende 20 jaar kerstconcerten, eerst in de polyvalente zaal van het college, later in CC Kruispunt.  Toen deze kerstconcerten resulteerden in 3 concertavonden kon de Speelschare zowat 1.000 toeschouwers muzikaal vergasten.

Startte de Speelschare met overwegend kleine ensembles (foto archief), de uitdaging werd ook aangegaan om ze samen in te zetten in een grote, maar erg heterogene orkestbezetting.  Probleem was wel dat er bij de aanvang weinig muziekpublicaties waren voor dit soort orkest zodat vaak heel wat partijen moesten bijgemaakt worden.  Maar ze kregen met dit vernieuwend orkest ook steun vanuit een onverwachte hoek, met name de jury van het Internationaal Festival voor de Jeugd in Neerpelt.  Zij vonden de bezetting toen nog ongewoon maar het gaf wel een origineel en welluidend klankbeeld.

Uiteindelijk zou de werking in 2002 een heel andere wending krijgen.  Speelscharebezieler Gino Malfait gaf niet langer les aan het college zodat een reorganisatie zich opdrong: het repeteren tijdens de schoolweek bleek niet meer mogelijk zodat hiervoor werd uitgeweken naar zondagvoormiddag.  Voordeel hiervan was dan weer dat oud-leerlingen bij de Speelschare konden blijven.
Voortaan zou men zich focussen tot het spelen in grote bezetting waarin iedere muzikant zijn plaats kreeg.  Bij die herschikking kwam er ook een jaarlijks concert, Musica Festiva, dat dit jaar doorgaat op zaterdag 25 oktober in CC Kruispunt.   Deze zou de vroegere kerstconcerten vervangen.  Alleen de concertreizen, zeg maar de muziekkampen, zouden deze herschikking overleven want sinds 1985 trekken muzikanten met hun instrumenten naar het buitenland waarbij telkens enkele optredens worden verzorgd.

Gino Malfait, die voor de dagelijkse werking ook kan terugvallen op een werkgroep, blikt alvast tevreden terug op 35 Speelschare-jaren.  Heeft de Speelschare op vandaag nog steeds een hechte band met het Sint-Aloysiuscollege die de repetitieruimte in De Tap in de Wilgendijk ter beschikking stelt, intussen heeft dit muziekensemble ook zijn vaste plaats gekregen in het culturele leven van Diksmuide.

Meer info over de Speelschare : www.speelschare.be (DLD)