Een hoogtepunt van de Boter- en Kaasfeesten van pinkstermaandag zal ongetwijfeld ook nu weer om 11.15 u de intronisatieplechtigheid van de Orde van de Beuterwaeghe zijn waarin deze maal vier nieuwe kaasridders worden opgenomen.  Deze huldiging gebeurt op het podium ter hoogte van de Salons Saint-Germain op de ouderwetse manier met smaakproeven, een knieval, een ridderslag en een weegtest.  De vier nieuwe ridders worden Nathalie Geldof van kazen Vosges, François Crepain, voorzitter van Mars en Mercurius, Yves Bouchet, zaakvoerder van het Duinkerkse Fromagerie La Ferme en Luc Dewulf, organisator van de Boterronde.  Zo wordt dit jaar voor de gelegenheid de Orde van de Beuterwaeghe zowaar de Orde van de Beuter…ronde.

Luc Dewulf (foto archief met Boterronde-peter Jean-Marie Pfaff) mag dit jaar op 12 september uitpakken met de inmiddels 25ste editie van de Diksmuidse Boterronde, een gordel recreatief sporten rond de boterstad.  De deelnemende fietsers en wandelaars starten dit jaar opnieuw vanuit de Boterhalle.  Vorig jaar was dit nog aan de IJzertoren, daar werd toen het kampioenschap BBQ aan gekoppeld.  Maar voor deze 25ste editie wordt teruggegrepen naar de traditionele startplaats op de Grote Markt.  Ook nu is aan deze Boterronde, die wordt opgezet in samenwerking met Aktivia, de Gezinsbond en de Vlaamse Wielerbond, een rits goede doelen gekoppeld.  Aan deze organisaties wordt de opbrengst van de Boterronde weggeschonken: Duin en Polder, ’t Vlot en Pinnochio (brandwondencentrum).  De 25ste editie van de Boterronde zal op 12 september afgesloten worden met een eet- en dansfestijn in de Boterhalle.

Nathalie Geldof nam negen jaar terug de kaashandel Vosges over van Hugo Devos en zijn echtgenote.  Zij waren de neef van haar vader.  Nadat ze eerder fruit en groenten verkocht op de markt, verkoopt ze hierdoor sinds negen jaar kaas op diverse openbare markten.  Voor Nathalie Geldof zit het “markten” van jongsaf in het bloed.

François Crepain nam, na zijn actieve loopbaan bij defensie waar hij afzwaaide als kolonel binnen de Generale Staf, ondermeer het voorzitterschap van de Brugse afdeling van Kring Mars en Mercurius op zich.  Hij heeft dit mandaat uitgeoefend van februari 2002 tot 31 januari dit jaar.  Hij werkte vorig najaar in die functie mee aan het Diksmuidse herdenkingsluik van de 100ste verjaardag van de eerste wereldoorlog.

Yves Bouclet is gekend van de kaaswinkel La Ferme in Duinkerke.  Hij is ook lid van de kaasgilde Saint Urguon en maître Fromager.  Hij wordt geprezen voor z’n extra lekkere kaas Crémerie.

Na de intronisatieplechtigheid trekken omstreeks 12 uur de nieuwe ridders een blauw pak aan met bijhorende sjaal en muts om een rondgang te maken door het stadscentrum. (DLD)