De keizer van Oostende kenden we al maar sinds vorige week heeft ook Esen zijn keizer.  Maar dat is geen politicus, wel een schutter van de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan.  Peter Verslype mocht als koning 2015 van de Esense gilde deelnemen aan de jaarlijkse Keizerschieting van België die georganiseerd wordt door de Koninklijke Nationale bond der Belgische Wipschutters.  Op deze schieting die plaats vond in Dendermonde was hij de beste schutter onder de 300 deelnemende schutterskoningen. Meteen wordt Peter Verslype een jaar lang de Belgische schutterskeizer.  Door deze overwinning mag de Esense schuttersgilde in 2016 zelf de keizerschieting organiseren op haar terrein aan de Esense Maagdhoek.

De Esense schuttersgilde is een relatief kleine schuttersgilde met een 15-tal leden die wekelijks op vrijdag wat amusement beleven op hun stand aan de Esense Maagdhoek.  Maar is ze een eerder kleine vereniging, toch is ze de enige schuttersgilde van Diksmuide die de titel van “koninklijk” mag dragen.
Volgens secretaris Brecht Staelens is keizer van België worden zowat het hoogste wat als individueel schutter kan bereikt worden. Dit is dan ook wel een zeer unieke prestatie zodat de Sint-Sebastiaansgilde terecht trots is op haar koning Peter Verslype die een jaar lang deze keizerstitel mag dragen.  Ook burgemeester Lies Laridon en sportschepen Marc De Keyrel kwamen de nieuwe keizer, en bij uitbreiding de hele Esense gilde feliciteren.  Intussen worden ook al plannen gemaakt voor de organisatie van de keizerschieting in 2016.  Voor een kleine vereniging als deze Sint-Sebastiaansgilde wordt dit ongetwijfeld een grote uitdaging. (DLD)