Bij het begin van het nieuwe schooljaar ging in Diksmuide het eerste werkjaar van “De Katrol” van start. “De Katrol” geeft gratis ondersteuning aan huis waarmee men de onderwijskansen van kinderen wil verhogen.  Hierbij focust men zich vooral op kinderen van het 3de kleuter en het 1ste en 2de leerjaar.  Sinds de start van dit project telt men in Diksmuide een 15-tal aanmeldingen.  Hiervan worden momenteel 6 gezinnen effectief ondersteund.

Bij de Katrolwerking gaan hogeschoolstudenten uit een lerarenopleiding of een sociale richting gedurende drie maanden twee maal per week langs bij het gezin dat ondersteuning vroeg.  Hierbij helpt men de kinderen bij de huiswerktaken. Die ondersteuning houdt geen grootse theorieën en intensieve begeleiding in maar gedurende enkele maanden wordt wel het zelfvertrouwen en de ervaring versterkt door de kinderen en het gezin te ondersteunen tijdens deze huiswerkmomenten. Tussendoor komen ook kleine opvoedingsvragen en –tips aan bod. De aandacht gaat dus verder dan huiswerk en school. Tijdens de ondersteuning is er ook ruimte voor leren ‘leren’, taalstimulering, spelbegeleiding, een bibliotheekbezoek, aandacht voor vrijetijdsbesteding, …

De sterkte aan deze methode is dat alles zeer laagdrempelig en vrijwillig blijft, zo vernemen we nog van onderwijsschepen Marc De Keyrel.  Bij een ondersteuningsvraag, die kan gebeuren rechtstreeks door de ouders of op aangeven van de school, een welzijnsdienst of iemand uit de omgeving, is het absoluut de voorwaarde dat de ouders ook echt willen ingaan op deze tijdelijke ondersteuning. Pas na akkoord van de ouders neemt de ankerfiguur contact op met het gezin. Deze ankerfiguur, aangesteld vanuit het stadsbestuur, gaat vervolgens de aanvragen na en zorgt ervoor dat één van de hogeschoolstudenten aan het gezin gekoppeld wordt.  De ankerfiguur gaat ook langs wanneer ouders met vragen zitten dan wel om te kijken of de studieondersteuning goed loopt.

Deze gratis vorm van studie- en opvoedingsondersteuning wordt reeds in heel wat Vlaamse gemeenten en in Nederland met succes toegepast. In de Westhoek zijn er op vandaag al Katrolwerkingen in Ieper, Vleteren en Lo-Reninge.
Ouders die interesse hebben kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij de ankerfiguur via 0495 22 48 96 of mailen naar dekatrol@stad.diksmuide.be. (DLD)