Tienduizenden fietsers maken jaarlijks gebruik van de Frontzate, de fietsverbinding tussen Diksmuide en Nieuwpoort die werd uitgewerkt op de vroegere spoorwegbedding.  Op zondag 23 juli wordt deze populaire groene fietsas nog eens extra in de kijker geplaatst met een fiets- en vaarhappening.  Vanuit de verschillende Frontzatedorpen kan men kiezen voor respectievelijk een wateravontuur, straffe waterverhalen of een gekke gezinsactiviteit.  Fietsend op de Frontzate tussen de weidse polders en de stille waters, ontdekt men zo enerzijds het waardevol poldererfgoed en anderzijds kan men ook lekkerbekken bij een Air Culinaire met streekhapjes.

In Kaaskerke, op de kruising Frontzate – Oude Dorpsstraat is er een kinderparadijs waar men terecht kan voor zowel een openluchtzwembad voor de allerkleinsten als voor een vliegend tapijt.  Ideaal voor gezinnen op zoek naar kinderpret.  Men kan op blote voeten op het pad lopen of zijn oor te luisteren leggen bij de Vredesboom voor verhalen, ritselende poëzie, stiltes en muziek.
Om 13.30 u, 14.45 u en 16 u is er verder een begeleide wandeling “Het landschap vertelt…” langs het Stiltepad .  Ook vindt men er nog water- en kriebeldieren, een pendelkoets naar de IJzer, een knotsgek knutselatelier voor kids en bij de stand Diksmuidse streekspecialiteiten lekkerijen uit Groot-Diksmuide.

In Pervijze, op de kruising Frontzate – Schoorbakkestraat) is er dan weer een natuurparadijs en wateravontuur waar men zich richt tot natuurliefhebbers en kajakavonturiers.  Men kan er ook zijn eigen schoonheidszalfje met onkruid maken of luisteren naar vertelsels over de wonderlijke natuur langs de Frontzate. DJ Paradisio komt zomaar even uit de lucht gevallen en kajakkers verkennen een prachtig stukje op de Grote Beverdijkvaart.  Tenslotte is er nog een begeleide wandeling in een klein natuurparadijs die vertrekt om 13.30u, 14.45 u en 16u.  In Pervijze vindt men ook een mock- & cocktailbar en een fruitig hapje.

Wie op zoek gaat naar waterpret op de Frontzate kan hiervoor komende zondag terecht op de Koofhofput te Nieuwpoort.  In een ware paracommandostijl kan men er een rappel doen van de brug en in een bootje belanden.  Ook een tochtje op de Koolhofput met een reuzekano kan en voor wie het wat kalmer aan wil doen, is nog het zeer trendy suppen.  De begeleide wandelingen “Watervertelsels” starten er om 13.30 u, 14.45 u en 16 u.
Meerwaardezoekers kunnen dan weer terecht in Ramskapelle op de kruising van de Frontzate met de Hemmestraat.  Met een uitkijkpunt 14-18 en een veldhospitaal 14-18 staan oorlogserfgoed en muziek er centraal.  Er is aandacht voor het oorlogsverleden van de Frontzate en men kan er de dag afsluiten met muziektheater op sterk water.

Wie van alles het beste wil proeven, of gewoon een eindje heerlijk wil fietsen, start om het even waar. Op elk onthaalpunt krijgt men een plannetje met een overzicht van de activiteiten die men onderweg vindt. Men kan ook deelnemen aan de fietsquiz waarmee enkele mooie prijzen te winnen zijn.  Tenslotte krijgen de eerste 50 fietsers nog een gratis drankje. De deelname aan Frontzate op z’n zondags, een organisatie van ondermeer Regionaal Landschap IJzer en Polder, is gratis.

Meer info : klik hier. (DLD)