Op de voorbije gemeenteraad wou N-VA-raadslid Jürgen Van Collie meer duidelijkheid over de financiële toestand van Diksmuide die immers voor een belangrijk deel afhankelijk is van de dividendenpolitiek die beslist wordt door raden van bestuur en aandeelhouders van verschillende vennootschappen die actief zijn als producent of distributeur in de elektriciteitssector.  Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V), waarvan sinds het uitbreken van het mandatenschandaal geweten is dat zij op het hoger bestuursniveau actief is in de elektriciteitssector, kon alvast de vraagsteller gerust stellen.  Tijdens deze bestuursperiode zal het niveau van de door de elektriciteitssector aan Diksmuide uitgekeerde dividenden gewaarborgd blijven.  En meteen gaf ze nog een kleine blik op die elektriciteitsmarkt, een ingewikkeld kluwen dat ze enkele maanden terug nog vergeleek met een bord spaghetti.  Dat kluwen werd maandagavond door haar een klein beetje ontrafeld met een eerste les “de elektriciteitsmarkt voor dummies”.

Diksmuids burgemeester Lies Laridon is voorzitster van de raad van bestuur bij zowel Infrax West, de netwerkbeheerder, als bij Efin, de holdingmaatschappij die een grote aandelenportefeuille in de elektriciteitssector bezit. Volgens Lies Laridon zijn deze mandaten niet het gevolg van haar burgemeestersschap, wel werd ze voor deze functies aangezocht omwille van haar licentiaatsdiploma in de economie enerzijds en anderzijds omwille van haar beroepservaring in de banksector.  Het huwelijk van beiden lijkt dan ook een ideale mix om het beleid van dergelijk vennootschappen te sturen.  Voor de huidige bestuursperiode zijn er door zowel Infrax West als Efin afspraken gemaakt rond dividenduitkeringen waarbij het de bedoeling is een stabiel dividend uit te keren.  Dit engagement van deze raden van bestuur is dan ook belangrijk voor de meerjarenplanning van gemeenten. Voor Diksmuide betekent dit jaarlijks een Infrax West-dividend van een slordige 950.000 euro, van Efin krijgt Diksmuide ieder jaar zowat 335.000 euro.  De voorbije jaren werd dit door Efin nog aangevuld met uitzonderlijke dividenden van 840.000 euro en 300.000 euro.
Belangrijk daarbij is dat Infrax-West haar inkomsten niet zelf bepaald, dat gebeurt door toezichthouder Vreg.  Het is dan ook voor Lies Laridon een verkeerd beeld dat opgehangen wordt dat bedrijven als Infrax West via haar facturatie aan de eindverbruiker een verdoken vorm van belasting int die ze dan via dividenden doorstort naar de gemeenten.  Het is immers de Vreg die de hoogte van deze facturatie bepaalt.  Meer nog, is de aangerekende distributiekost een vast gegeven, de hoeveelheid is dat niet want tijdens warmere winters is er een kleiner elektriciteits- en aardgasverbruik.  En dat zorgt ervoor dat het aanhouden van het dividendniveau door Infrax West niet altijd voor de hand ligt.
Maar een eventuele daling bij de inkomsten die Diksmuide krijgt van Infrax West, kan volgens Lies Laridon wel gecompenseerd worden met grotere dividenden uit holdingvennootschap Efin die hiervoor overgaat tot kapitaalsverminderingen.  Voor de volgende bestuursperiode zijn nog geen dividendafspraken gemaakt.

Ook de op til zijnde fusie, of beter integratie tussen Infrax en Eandis zal geen gevolgen hebben voor Diksmuides dividendeninkomsten.  Enige bedoeling van deze integratie is door schaalvergroting de kosten te laten dalen, en aansluitend ook de factuur voor de eindverbruiker te laten dalen.  Een impact op de winsten van Infrax West zal dit niet hebben omdat Infrax en Eandis zelf zelfstandige werkmaatschappijen blijven en de Vreg hun winstmarge ook verder blijft bepalen.  De fusie zal dan ook geen impact hebben op dividenduitkeringen, alleen op de distributienettarieven voor de afnemers.  Door onafhankelijk te blijven van Eandis, die heel wat schulden met zich meesleurt, zorgt Infrax er wel voor dat zijzelf financieel gezond blijft met een mooi eigen vermogen.  Voor burgemeester Laridon zit Diksmuide dan ook goed bij Infrax waarvan zij het aandeel beschouwt als dat van de zogenaamde goede huisvader; (DLD)