Kerkhofstraat-Woumen-water-2005Na bijna tien jaar wachten wordt Woumen – eindelijk – drooggelegd.  We schrijven 2005 (archieffoto) wanneer Diksmuide een einde wil maken aan de overstromingsproblemen bij de Kerkhofstraat.  De werken die op de voorbije gemeenteraad werden goedgekeurd zouden, nadat er eerder al aanpassingswerken werden gedaan, de wateroverlast nu ten gronde oplossen.  Deze werken zullen zowat 800.000 Euro gaan kosten waarbij men op 485.000 Euro aan subsidies kan rekenen via de Vlaamse Milieumaatschappij.

Volgens schepen van openbare werken Eric De Keyser (SP.a-open) worden de afkoppelingswerken gespreid over 3 locaties.  Ter hoogte van de Vossenholbeek worden de woningen van nummer 151 tot 167 afgekoppeld en wordt er een gescheiden stelsel aangelegd. Het regenwater dat ondermeer afkomstig is van de velden, kan dan onvervuild afgevoerd worden via beken naar de IJzer.
Een tweede locatie is de zone van de nieuwe verkaveling in de Kerkhofstraat tot aan het Eierdreefje. Achter deze woningen wordt een gracht van 6 meter breedte aangelegd. De bewoners daar dienen nog niet af te koppelen.
Tenslotte is er de zone vanaf de Pieterstraat tot aan de Kerkebeek. Ook het regenwater van de overkant van de Pietersstraat wordt daar naar de Kerkebeek afgevoerd.

Nog volgens schepen De Keyser zal op die manier het regenwater bij hevige regenval in een gebied van bijna 70 hectaren niet langer naar het zuiveringsstation gevoerd worden.  Wel zal het opgevangen worden in de brede nieuw aan te leggen gracht, waarna het geleidelijk afgevoerd zal worden naar de Kerkebeek.  Voor de Diksmuidse schepen moeten hiermee de wateroverlastproblemen in de Kerkhofstraat definitief tot het verleden behoren.

Niettegenstaande deze werken betrekking hebben op een omvangrijke investering, werd hierover geen toelichting gegeven tijdens de gemeenteraad waarop deze werken werden goedgekeurd.  Ook vanop de oppositiebanken werd geen toelichting gevraagd.  Voor Katleen Winne (Idee2006) is het alvast een goede zaak dat het probleem van de wateroverlast hiermee zou opgelost worden.  Maar toch is het wel de vraag waarom deze “gracht” honderdduizenden Euro’s moest gaan kosten, aldus nog Katleen Winne. Toch werd deze vraag niet gesteld in de raadzaal, belangrijk was voor Idee2006 immers dat hiermee de Woumenaars verlost werden van hun wateroverlast. (DLD)