Maandag laatstleden vond in het auditorium van het Sint-Aloysiuscollege de prijsuitreiking plaats van Junior Journalist. Met deze jaarlijkse wedstrijd gaat Davidsfonds Diksmuide op zoek naar schrijftalent in de derde graad van het basisonderwijs (reeks 1) en de tweede en derde graad (reeksen 3 en 4) van het secundair onderwijs. Onder het thema ‘Ecologie’ mochten de deelnemers van reeks 1 hun fantasie de vrije loop laten om een meeslepend verhaal te verzinnen. Van de jonge journalisten in reeksen 3 en 4 werd dan weer een degelijk beargumenteerd opiniestuk verwacht.

Aan reeks 1 namen 125 leerlingen deel uit de vijfde en zesde leerjaren van de Vrije Basisschool Sint-Niklaas Diksmuide, het zesde leerjaar van de vrije basisschool van Woumen, en het vijfde en zesde leerjaar van de vrije basisschool ’t Hogeschooltje van Werken. Pepijn Duyck uit Houthulst, een leerling van de Vrije Basisschool Sint-Niklaas Diksmuide, kreeg van de jury de meeste punten voor zijn opstel ‘De meeuwen’.
De andere laureaten, die net als Pepijn school lopen aan de Vrije Basisschool Sint-Niklaas Diksmuide, zijn Floor Bailleul uit Woumen, Kasper Dekeyrel, Svea Hoedt en Bavo Vanhercke uit Diksmuide, en Stan Dumolin uit Keiem.

De deelnemers aan reeksen 3 en 4 zijn allen leerlingen van het Sint-Aloysiuscollege te Diksmuide. In reeks 3 schreven twee leerlingen zich op eigen houtje in. Soetkin Duyck uit Houthulst behaalde de hoogste score met haar opiniestuk ‘Wakker worden’. Ook Delphine Castryck uit Houthulst krijgt een beloning voor haar werkje ‘Alice in de toekomst’.
Marion Malfait uit Diksmuide toonde zich op haar beurt de vaardigste schrijver van 55 deelnemers in reeks 4. Zij schreef met ‘Een Einaudi is niet genoeg’ een pakkend opiniestuk waarin bezorgdheid om het milieu en liefde voor muziek tot een harmonieus geheel samensmelten.
De overige laureaten zijn Jan Hoorelbeke (Keiem), Camille Pieters (Pervijze), Marilie Libeert (Diksmuide), Lisa  Castelein (Werken), Jannes Packet (Diksmuide), Eline Debucquoy (Houthulst), Elin Vermandere (Lampernisse) en Lowie Bolle (Zarren).

Alle laureaten krijgen een boekenpakket aangeboden door Davidsfonds Diksmuide. De werkjes van Marion, Pepijn en Soetkin dingen bovendien, elk in hun reeks, mee naar de titel van Junior Journalist West-Vlaanderen. Daarvan wordt de laureaat op 23 april 2017 bekendgemaakt in het bezoekerscentrum van Het Zwin. (DLD)