Er heerst onrust bij de brandweer. Oorzaak is een recent mailbericht van de top van de zone aan de brandweerlieden waarin melding wordt gemaakt van een herziening van de verloning. Maar bij de manschappen wordt niet alleen het bericht zelf maar ook de wijze waarop dit gebeurde slecht onthaald en dit zorgt voor de nodige onrust. Een reactie van de basis die blijkbaar intussen is aangekomen op het hoofdkwartier van de hulpverleningszone Westhoek want kolonel en zonechef Robert Van Praet liet op de voorbije nieuwjaarsreceptie van de zone optekenen dat “communicatie” de komende jaren het ordewoord wordt. Voor goede verstaanders was dit alvast het antwoord op de kritiek dat dit toch wel belangrijk bericht op een vrij koele en zakelijke manier werd verstuurd. De nieuwjaarsreceptie, waarop meer dan 1.000 brandweervrijwilligers van 18 verschillende Westhoekgemeenten waren uitgenodigd en waarvoor een derde van de manschappen present gaf, greep dit jaar plaats in Hof ter Molen in Leke.  Diksmuids burgemeester Lies Laridon werd er voorgesteld als de nieuwe voorzitter van hulpverleningszone Westhoek.  Ze neemt deze taak op zich gedurende twee jaar. Ze volgt hiermee de Koksijdse burgemeester Marc Vandenbussche op.

De omvangrijke hulpverleningszone Westhoek staat na twee jaar werking nog steeds ietwat in zijn kinderschoenen, er is nog een hele weg af te leggen, zo erkende zonechef Van Praet tijdens zijn toespraak.  De organisatie van 20 brandweerposten met al zijn vrijwilligers, die gestuurd wordt door de zonechef, de voorzitter en de secretaris is een complex gegeven.  De transfer om alle onafhankelijke posten om te bouwen tot één grote geoliede machine vraagt tijd.  Maar Robert Van Praet is ervan overtuigd alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.  En daarvoor is voor hem het ordewoord “communicatie” nodig.  Ook zonevoorzitter Lies Laridon vroeg daarom om zowel intern als extern naar een goede communicatie te streven.  Verder moet het samenwerken ervoor zorgen dat de veiligheid binnen de zone gegarandeerd blijft.
Maar net die gevraagde communicatie zorgt dus momenteel voor nogal wat wrevel bij de 1.050 vrijwilligers van de zone.  Met een, als “zakelijk koud” omschreven mailbericht van de zoneraad werden zij ervan op de hoogte gebracht dat de verloning van de vrijwilligers wordt herzien, lees verminderd.  Vooral bij kleine interventies zou dit een flinke slok op de borrel kosten.  Het zorgde er meteen voor dat in verschillende brandweerposten petities met proteststemmen werden opgestart.  Ingewijden laten ons weten dat het gewraakte mailbericht alvast een voorbeeld van slechte communicatie was.

In een reactie op de petitielijsten die omtrent de verloning van de vrijwilligers in de kazernes hangen gaf zonevoorzitter Lies Laridon ons alvast mee dat de wijzigingen in de verloning een gevolg zijn van beslissingen van de hogere overheid.  Zullen volgens Lies Laridon de wijzigingen wel nog op de onderhandelingstafel komen, toch meent ze dat het statuut van de brandweer, ook na de wijziging van de verloning, concurrentieel of zelfs beter is in vergelijking met gelijkaardige opdrachten in de private sector.
In een reactie op recente publicaties waarbij aan de alarmbel wordt getrokken omdat vele zones met een tekort aan manschappen moeten afrekenen, laat zonevoorzitter Lies Laridon ons tenslotte nog weten dat men weliswaar steeds nieuwe mensen zoekt maar dat er alvast geen nijpend tekort is in de Westhoekzone.  Wel is er reeds een algemene recruteringsactie gebeurd met alle West-Vlaamse zones samen. (DLD)

Foto: zonevoorzitter Lies Laridon met zonechef Robert Van Praet, leden van het administratief personeel en burgemeester Morlion van Lo-Reninge die een speciale attentie kreeg voor zijn inzet voor de zone.