De samenleving en vrijwilligers.  Is er nog nood aan vrijwilligers binnen de samenleving van vandaag en wat zijn de knelpunten en standpunten rond vrijwilligerswerk?  Vragen waarmee collegeleerlingen tijdens hun lessen mee geconfronteerd worden.  Maar toch kan de praktijk vaak nog beter een problematiek belichten dan de theorie.  En zo ontstond een project: zeven collegeleerlingen gingen de praktijk van het vrijwilligerswerk zoeken bij vijf Diksmuidse organisaties die hieraan wilden meewerken : Duin en Polder, WZC Yserheem, het Lokaal Opvang Initiatief LOI, De Groene Kans en Het Begijnhof die een afdeling is van De Lovie.  Hoofdvraag hierbij was : is er morgen nog een samenleving waar jongeren zich als vrijwilliger willen inzetten?  Het antwoord op die vraag kreeg men 2 maanden later, na afloop van het project.

De invulling van het project was vrij eenvoudig : elke organisatie keek welke noden hun mensen hadden.  Zo kon men als vrijwilliger iemand opnieuw leren fietsen, iemand wat wegwijs maken in de wereld van Facebook, een vluchteling Diksmuide wat beter leren kennen, een bejaarde dame enkele nieuwe gezelschapsspelletjes leren, … De leerlingen gingen op basis van hun eigen interesse hun voorkeur bepalen en zo stapten ze in dit vrijwilligerswerk waarbij ze na de schooluren een uur per week doorbrachten met hun persoon die wat hulp kon gebruiken. Afspraken maken, een activiteit plannen, … er kwam heel wat bij kijken, maar waar er eerst nog wat onwennigheid was in het begin, ontstond al gauw een mooie band, zo leren we van leerkracht Joke Bekaert.
Zowel de personen van de verschillende organisaties als de collegeleerlingen hebben een positieve kijk op de voorbije twee maanden waarbinnen dit project werd afgerond. De leerlingen konden aan de hand van dit vrijwilligersproject zichzelf ook wat beter leren kennen en konden daarbij ook al even nadenken over hun toekomstige rol in de samenleving.
Voor Joke Bekaert is het alvast positief voor de toekomst van onze samenleving dat jonge mensen zich nog kunnen inzetten om anderen te helpen én het nog fijn vinden ook. (DLD)