De bewoners van de Stationsbuurt vrezen dat het nieuw gemeentelijk uitvoeringsplan voor hun wijk de deur open zet voor hoogbouw die zal zorgen voor een muur van luxeappartementen rond het stadspark.  Niet minder dan 51 buurtbewoners dienden dan ook gezamenlijk een bezwaarschrift in tegen deze stedelijke plannen.  Daarnaast mocht het stadsbestuur ook nog enkele individuele bezwaarschriften ontvangen.  De boodschap van deze Diksmuidelingen hierin is duidelijk: stadsbestuur blijf van onze woonwijk af.  Donderdagavond was er ook nog een buurtwandeling voor de wijkbewoners (foto).  Volgens woordvoerder Paul Claus vond niemand van de zowat 40 aanwezigen hoogbouw een aanvaardbare keuze.  Daarnaast vond men dat de gronden van het zwembad in stedelijke handen moeten blijven en niet aan projectontwikkelaars mogen verpatst worden.

Het toelaten van hoogbouw tot 19 meter in de Stationsbuurt kan voor de buurtbewoners niet.  Volgens woordvoerder Paul Claus zouden de huidige plannen een gebouw van 8 bouwlagen hoog toelaten op de hoek van de Stationsstraat en de Lange Veldstraat (’t Patersvat).  Een beperking tot 4 bouwlagen is voor de buurtbewoners het maximaal toelaatbare.
Dat bij een eventuele verhuis van het stedelijk zwembad ook op deze gronden woonblokken zouden komen wordt betreurd, temeer hiermee Diksmuide de voorwaarden van de schenking van deze gronden door de vroegere eigenaar, willens nillens schendt. Diksmuide kon deze gronden voor haar zwembad immers destijds enkel krijgen mits de belofte dat deze gronden overheidsgronden zouden blijven.
Ook het toelaten van een appartementsblok met een hoogte van 15,5 meter op de hoek van de Parklaan en de Laura Fredericqlaan past niet in de huidige open en halfopen bebouwing.  De buurtbewoners willen geen muur van luxeappartementen rond het stadspark.  Ze willen dat parkbezoekers, zonder begluurd te worden vanuit deze parkappartementen, het stadspark kunnen bezoeken.

In een reactie op dit massaal burenprotest liet schepen van ruimtelijke ordening Eric De Keyser reeds optekenen toch achter het oorspronkelijk plan te blijven staan.  Er is immers in Diksmuide nood aan woningen en appartementen en wil men deze betaalbaar houden, dan moet er een voldoende aanbod zijn.  Op vandaag zijn volgens schepen De Keyser de recent in Diksmuide gebouwde appartementen allemaal verkocht.  Hij wijst er eveneens op dat deze plannen nu reeds een gunstig advies hebben gekregen van de Vlaamse Overheid.  Wel stelt schepen De Keyser dat Diksmuide niet zal toelaten dat er een 8 bouwlagen hoog gebouw komt op de gronden van ’t Patersvat, wel kan het project evenveel bouwlagen tellen als andere appartementsgebouwen in de Stationsstraat.  Het kopgebouw op het plein, waar nu de containers van De Lijn staan, moet daarentegen wel een hogere hoogte kunnen krijgen.

Inmiddels is het openbaar onderzoek over het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Stationsbuurt afgesloten en kunnen de ingediende bezwaarschriften bekeken worden door de Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.  Het is vervolgens aan het stadsbestuur om te beslissen of ze al dan niet, zoals de buurtbewoners vragen, hun huiswerk opnieuw zullen maken, deze maal wel in samenspraak met de buurtbewoners. Dan wel ze voor het oorspronkelijk plan gaat zoals dat wordt verdedigd door schepen Eric De Keyser. (DLD).