Vorige week blokletterde een dagblad dat 19 Vlaamse gemeenten een fusie onderzoeken.  Diksmuide behoorde volgens deze krant tot dit kransje van gemeenten die een evaluatie laat maken met de idee van een mogelijke fusie in het achterhoofd.  Nochtans had Diksmuids burgemeester Lies Laridon nog een week eerder tegenover eDiksmuide verklaard dat een fusie geen voordelen biedt voor de bevolking.  Op vandaag ontkent burgemeester Laridon opnieuw met klem dat Diksmuide fusiegesprekken zou hebben met andere gemeenten of dat ze plannen zou hebben om een fusieaanvraag in te dienen.  Wel heeft Diksmuide zich ingeschreven voor externe ondersteuning bij de zelfevaluatie van zijn bestuurskracht.  Dat beschouwen als een eerste concrete aanzet naar een mogelijke vrijwillige gemeentefusie is voor burgemeester Laridon ronduit een verkeerde weergave van de feiten.  Het bericht dat Diksmuide een fusie onderzoekt is voor haar veeleer een politiek maneuver.

Tijdens de vorige bestuursperiode heeft Diksmuide al een keertje zijn interne werking qua bestuurskracht onder de loepe genomen. Bij die gelegenheid is men op bezoek geweest bij een andere plattelandsgemeente, meer bepaald Wachtebeke.  Een ander bestuur is toen bij Diksmuide op bezoek gekomen. Dit liet, volgens burgemeester Laridon eens toe de eigen werking intern kritisch te bekijken.  Daar werd veel uit geleerd en het is ook een impuls geweest om bijvoorbeeld nog verder te gaan in de samenwerking tussen stad en OCMW. Verder heeft men toen ook veel geleerd uit de uitwisseling met andere gemeenten.
Diksmuide vond nu de tijd rijp om dergelijke oefening nog eens te doen. Aangezien de Vlaamse overheid 75% van de kosten draagt van deze oefening, leek het een uitgelezen kans hieraan mee te doen, zo vervolgt burgemeester Laridon. Diksmuide heeft immers geen zin om zelf zware kosten te doen om zich daarin te laten begeleiden. Wel is de gebruikte methodiek deze maal anders, het gaat eerder om een zelfevaluatie en er is geen uitwisseling van ideeën tussen de gemeenten. Burgemeester Laridon hoopt alvast dat men hiermee de interne werking van Diksmuide en dienstverlening voor de Diksmuidse bevolking kan optimaliseren.

Maar deze evaluatie zal dus voor burgemeester Laridon (CD&V) niet gebruikt worden om aan te tonen wat de voordelen zijn van een verregaande samenwerking of fusie met de buurgemeenten.  Dat dit niet zo voorgesteld wordt, wijdt ze aan een politiek maneuver van N-VA en het kabinet van minister Homans.  Voor haar is N-VA op nationaal niveau grote voorstander van fusies en de afschaffing van de provincies. De kritische reflex over de eigen bestuurskracht wordt door hen maar al te graag geplaatst in het licht van fusies. Bij N-VA moet men immers volgens burgemeester Lies Laridon met pijn vaststellen dat er voor fusies geen maatschappelijk draagvlak is. Maar de insteek van Diksmuide om deel te nemen aan deze evaluatie is dus van een andere orde en staat los van een mogelijke fusie. (DLD)