De brandweer staat altijd klaar.  Op hen kunnen we altijd rekenen om hulp te bieden aan mensen in nood.  Maar zondag staat ze ook klaar, maar dan is het toch voor een keertje op een andere manier.  Dan staan de Diksmuidse brandweermannen klaar om misschien wel 2.000 wandelaars te ontvangen in hun kazerne.  Op zondag 22 januari is er immers de inmiddels 15de uitgave van de brandweertocht.  Ook nu weer wordt dit een samenwerking met de wandelclub De Tervaetestappers uit Keiem.  Bij dergelijke wintertochten is de opkomst sterk afhankelijk van het weer.  Zo telde een zogenaamde sneeuweditie slechts een 400-tal deelnemers.  Vorig jaar klokte men dan weer af op 1.800 deelnemers maar met de koude maar droge weersvoorspellingen voor het weekend kijkt men al stilletjes naar de recordeditie van 2014 toen niet minder dan 2.086 wandelaars naar de start in de brandweerkazerne aan de Heernisse trokken.  Het team van De Tervaetestappers heeft alvast mooie wandeltochten uitgestippeld en de Diksmuidse brandweermannen staan klaar om alle wandelaars … warm te ontvangen.  Of wat had u gedacht van brandweermannen?

Voor deze editie werden niet minder dan 5 tochten uitgetekend.  Ze brengen de deelnemers naar de Esense Broeken en de Bethoostersche Broeken, het weidegebied tussen Esen en Vladslo.  Er zijn tochten van 5 km, 8 km, 15 km, 21 km en 30 km.  Het parcours van 8 kilometer is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en families met kinderwagens.  Op alle afstanden zijn er rustpunten voorzien waar de deelnemers een aangename verpozing wacht.  Zo wordt er, na het koekje dat men krijgt aan de start, nog voorzien in gratis soep en warme wijn.  En in zaal Ingelram te Esen en in zaal Zonnestraal zorgt men ook voor animatie.  Op deze laatste locatie zal Luc Markey met zijn orgel voor de nodige muzikale ambiance zorgen.
Was de brandweertocht vroeger een beschermde tocht zodat nogal wat wandelclubs afzakten naar Diksmuide om ook punten te kunnen sprokkelen voor de wisselbeker, door een herschikking binnen de wandelfederatie is het systeem van de beschermde tochten geschrapt.  Toch willen de organisatoren van de brandweertocht de aanwezige clubs nog altijd een extraatje geven.  Clubs die aanwezig zijn met minimum 20 deelnemers krijgen een speciaal aandenken.  Verder worden nog per uur, onder alle deelnemers die tijdens dat uur zijn vertrokken, 3 flessen van het Diksmuids Papegaaibier verloot.

Starten kan men aan de brandweerkazerne op de industriezone Heernisse (weg Ieper-Diksmuide) tussen 7 uur ’s morgens en 15 uur.  Er is ook een gratis shuttlebus voorzien tussen het station en de brandweerkazerne.  Deze rijdt vanaf 8 uur tot de laatste deelnemer is aangekomen.  Leden van de wandelfederatie betalen 1,10 euro, voor niet-leden is de deelnameprijs 1,50 euro.  Meer info over de wandeltocht kan men krijgen bij voorzitter Eric Pynebrouck van de Tervaetestappers 0486/842.595. (DLD)