Tijdens de bespreking van het budget voor 2015 kwam maandagavond tijdens Diksmuides gemeenteraad uiteraard het Boterhalledossier ter sprake.  Reeds vorige week raakte bekend dat het Diksmuids stadsbestuur nu toch afstapt van een evenementenhal in Kaaskerke en opteert voor een dergelijke zaal in het centrum.  Ziet de huidige meerderheid ondermeer een polyvalente zaal voor grote en kleine bijeenkomsten als invulling van de Boterhallesite, bij de oppositie en met name N-VA, die zichzelf overigens graag ziet als de bedenker van deze centrumzaal, wil men dit Boterhalledossier liever koppelen aan de herinrichting van de Grote Markt en de hiermee samenhangende parkeerproblematiek.  In de rand van dit punt vermeldde schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) ook nog dat beide Boterhallebogen beschermd zijn, zowel deze aan de voorzijde (foto) binnen de algemene bescherming van de Grote Markt, als deze onder het eveneens beschermd Vredegerechtsgebouw.  Maar zijn de Boterhallebogen dus beschermd, vraag is wel in hoeverre ook de stadskas beschermd is tegen al dit investeringsgeweld van de meerderheid die volgend jaar 14 miljoen Euro wil uitgeven, zo vroeg de oppositie zich af.

Diksmuides investeringsfactuur zal dus volgend jaar 14 miljoen Euro bedragen, terwijl dat in 2016 en 2017 ook nog eens telkens een slordige 7 miljoen Euro zal zijn.  Overigens is voor de nieuwe Boterhalle 2 miljoen Euro voorzien.  Is Diksmuides financiële situatie op vandaag, in vergelijking met deze van andere Vlaamse gemeenten, relatief goed, bij de oppositie vreest men wel voor de toekomst.  Inge Claeys (N-VA) denkt alvast dat alle voorziene investeringen realiseren financieel moeilijk haalbaar is. Voor haar zijn er geen financiële middelen genoeg hiervoor tijdens deze legislatuur.  Marc Deprez (Idee2006) zag dan weer de financiële bomen niet meer door het budgetbos.  Hij plaatste dan ook menig vraagteken achter de gebruikte cijfers.
Had schepen Kurt Vanlerberghe eerder aangegeven dat Diksmuide toch financieel gezond blijft, niettegenstaande de vele investeringen en de financiële tegenvallers op ondermeer belastingsvlak, tijdens de discussie gaf hij wel aan dat Diksmuide met dit budget dan toch aan zijn leningsplafond zal zitten.

Tijdens de budgetbesprekingen kon ook nog vernomen worden dat het stadsbestuur in overleg is met de Chiro van Leke over de nieuwe inplantingsplaats van hun heem.  Het ligt dan ook nog niet vast dat dit er komt bij de dorpsschool.  Bijgevolg is er op vandaag ook geen sprake van een geleidelijke ontmanteling van de site Lecca waar ook de brandweer en de bibliotheek gehuisvest zijn.  Marc Deprez had eerder gesuggereerd dat Diksmuide er voor deze site een verborgen agenda op na houdt.  Niet dus volgens het stadsbestuur.
Wat dan wel weer verborgen bleef was wat er met het budget van 60.000 Euro zal gebeuren dat ingeschreven is voor een voorleesproject in de bibliotheek.  Voor raadslid Inge Claeys een wel heel groot bedrag voor een dergelijk project.  Daarenboven kon schepen Karline Ramboer (SP.a-open) op de zitting ook al geen sluitend antwoord geven op de vraag wat er effectief met deze centen zou gaan gebeuren.  Voor het N-VA-raadslid was het des te meer onbegrijpelijk als men weet dat Diksmuide daarnaast wel 75.000 Euro wil besparen op de zogenaamde Tivoli-onderwijsuren via een herschikking van de dorpsscholen. (DLD)