Diksmuide onderzoekt momenteel de grond aan de Koning Albertstraat (foto) waar de nieuwe volkstuintjes moeten komen.  Gezien deze dichter dan 30 meter van de spoorlijn zouden komen te liggen, bestaat immers de mogelijkheid van vervuiling door fijnstof. Maar ook al is er geen enkele wettelijke verplichting en is de 30 meter-afstand enkel een advies van de Vlaamse Overheid, toch wil schepen Karline Ramboer geen enkel risico nemen.  Vorige week werden in het kader van het bodemdecreet stalen genomen door een labo en met deze resultaten kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden.  Maar schepen Ramboer houdt er ook rekening mee dat men eventueel zal moeten opteren voor een andere locatie voor de volkstuintjes.

Niet elke plek is even geschikt voor een moestuin, zo leert ons de website van de Vlaamse Overheid www.gezonduiteigengrond.be. Om een goede locatie te kiezen moet men naast lichtinval, ook zorgen voor een beschutting tegen wind.  Verder moet er ook voldoende afstand zijn van gebouwen en van verkeer.  En dat is een belangrijke factor voor de Diksmuidse volkstuintjes want voor dit laatste wordt er geadviseerd om 30 meter afstand te nemen tussen spoorweg en moestuin.  De voorziene locatie van de Diksmuidse volkstuintjes ligt dichter bij de spoorweg wat kan zorgen voor fijnstof.  De locatie voor de Diksmuidse volkstuintjes is bijgevolg niet ideaal.

Ook al is deze 30 meter geen wettelijke bepaling maar een aanwijzing, toch wil schepen Ramboer dit advies niet zomaar naast zich neer leggen.  Eind vorig jaar heeft een eerste bodemonderzoek reeds aangetoond dat er teveel kalk in de grond steekt.  Daarnaast is er ook zeer veel humus aanwezig.
Bij het tweede onderzoek dat vorige week gebeurde, heeft men stalen genomen voor het toekomstig grondverzet voor de aanleg van paden.  Bij dit verplicht onderzoek in het kader van het bodemdrecreet onderzoekt men de aanwezigheid van metalen, asbest, koolwaterstof,… Men zal bijgevolg een gedetailleerd overzicht krijgen van een eventuele vervuiling, de soort en de grootteorde.  Vooraleer maatregelen te nemen, wacht schepen Karline Ramboer nu dit onderzoek af.

Maar mocht blijken dat de nabijgelegen spoorlijn of een andere bron gezorgd heeft voor vervuiling, dan is er nog steeds de mogelijkheid om de vervuilde grond af te graven.  Maar daarnaast is er nog altijd het alternatief van een verhuizing naar de moestuin van de Groene Kans aan het Esenkasteel.  Bedoeling is immers dat De Groene Kans zelf verhuist naar de site Lacour aan de spoorwegbrug langs de IJzerdijk.  Maar ook daar zal ongetwijfeld om dezelfde reden onderzoek in het kader van deze 30 meter-grens aangewezen zijn.

Intussen komt er een tweede volkstuintjes-initiatief in Diksmuide.  Blijkt immers dat de moestuin van de Lovie aan de achterzijde van het begijnhof te groot is geworden voor de bewoners om die alleen te bewerken.  Vandaar dat men heeft beslist om een viertal mensen uit de buurt een stukje te laten bewerken. Volgens Karline Ramboer is dit een soort “burenovereenkomst”. Men moet geen huur betalen maar men tekent wel een overeenkomst.  Bijkomend voordeel is ook dat de contacten tussen begijnhofbewoners en hun buren alleen maar kunnen aanzwengelen.  Maar rond dit tweede volkstuintjes-initiatief is er volgens schepen Karline Ramboer geen samenwerking voorzien tussen de Lovie en de stad. (DLD)