WaeleweidenOp de kick-off van SOS Kustpolders luidde het vorige week bovenop de IJzertoren nog dat ook OpenVLD er zich kon in vinden dat de volgende Vlaamse regering alles in het werk zou stellen om de kustpolders, inclusief de Waleweiden, te beschermen.  Dat zorgde voor een schokgolf door het Diksmuidse Idee2006 die heel wat OpenVLD-ers in haar rangen telt.  Zij hadden zich de voorbije maanden met hand en tand verzet tegen een verdere bescherming van deze kustpolders.  Heette het vorige week nog dat OpenVLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zelf het opmerkelijk liberale standpunt had ingenomen, dat wordt nu bijgestuurd door de Westvlaamse OpenVLD-tenoren Bart Tommelein en Mercedes Van Volcem.  Zij sluiten zich nu aan, tegen het standpunt van hun voorzitster in, bij het standpunt van Idee2006.

Volgens Diksmuids gemeenteraadslid Marc Deprez (Idee2006) is,een bescherming van de kustpolders niet meer noodzakelijk omdat moderne landbouwactiviteiten niet noodzakelijk in tegenspraak zijn met natuurbehoud.  Daarenboven zou een bescherming van de kustpolders in het algemeen, en de Waleweiden in het bijzonder nefast zijn voor de leefbaarheid van de landbouw in Diksmuide.  Marc Deprez plaatst dan ook de huidige discussie rond de bescherming van de poldergraslanden binnen het huidig verkiezingsklimaat waarbij Peter Bossu als woordvoerder van SOS Kustpolders én voormalig Diksmuids SP.a-schepen zich nu, met de hete groene electorale adem in zijn rug, opwerpt als verdediger van de poldergraslanden.  Maar hierdoor jaagt hij, aldus nog Marc Deprez, alleen maar nodeloos de landbouwers angst aan.

Marc Deprez krijgt nu met zijn visie ook steun van de Brugse Mercedes Van Volcem (OpenVLD) die erop wijst dat deze problematiek tijdens de voorbije legislatuur niet meer aan bod kwam in de commissie ruimtelijke ordening.  Ook Vlaams fractievoorzitter Bart Tommelein (OpenVLD) stelt achter het standpunt van Idee2006 en Marc Deprez te staan al nuanceert hij toch enigszins het standpunt met te stellen dat hij tijdens de volgende legislatuur, zo dit nodig zou blijken, de argumenten op tafel zal leggen opdat de landbouwsector verdedigd en gevrijwaard wordt.  Gezamenlijk stelt het liberaal trio Deprez, Tommelein en Van Volcem wel dat er voor hen geen officiële bescherming van de kustpolders meer moet zijn.  Dit staat haaks op de eerdere verklaring van nationaal OpenVLD-voorzitster Gwendolyn Rutten waarbij de blauwe West-Vlaamse rangen zich opnieuw hebben gesloten rond de Waleweiden. (DLD)