Het dossier van de H. Kruisverheffingskerk van Lampersnisse, waaraan Diksmuide een nieuwe bestemming wil geven, lag een hele poos in de koelkast.  Reden was dat de Brugse bisschop eerst zijn akkoord moest geven om dit kerkgebouw te onttrekken aan de eredienst.  En op de aanstelling van de nieuwe bisschop bleef het enkele maanden wachten. Nu Lode Aerts is aangesteld tot bisschop van Brugge kan het herbestemmingsdossier opnieuw verder.  De bisschop heeft inmiddels de Diksmuidse aanvraag, om het kerkgebouw te gebruiken als collumbariumruimte en dorpshuis, voorgelegd aan de diocesane beleidsploeg die de opdracht heeft gekregen om de canonieke procedure op te starten met het oog op de onttrekking van het kerkgebouw aan de Rooms-Katholieke eredienst.
Om het canoniek dossier op te maken moeten de pastorale verantwoordelijken en de kerkfabriek geraadpleegd worden.  Eens dit dossier klaar is, wordt dan de priesterraad gehoord.  Vervolgens kan de bisschop beslissen of hij de kerk ook effectief aan de eredienst zal onttrekken.  Aansluitend kan het dan ter beschikking komen van het Diksmuids stadsbestuur.  Deze procedure kan volgens het bisdom Brugge vrij vlug gaan al moet er wel rekening mee worden gehouden dat er momenteel geen priesterraad is. Maar de verkiezingsprocedure van deze raad is wel lopende.  Men verwacht dan ook dat de canonieke procedure kan afgerond zijn tegen de zomer.

En er is nog nieuws van Lampernisse want op voorstel van het bewonersplatform van Lampernisse en na historisch advies van de heemkring Rond den Beverinck, de Diksmuidse cultuurraad en de goedkeuring van het Diksmuids schepencollege heeft Lampernisse opnieuw een echte vlag, een echt schild (zie afbeelding).  Volgens Michel Sabbe en Peter Bossu van het bewonersplatform van Lampernisse was deze vlag ook in de late middeleeuwen in gebruik.  De kleuren zijn dan ook historisch correct.  Vlag en schild gaan ook door als deze van Nicolas Zannekin. (DLD)