Komend weekend worden in Diksmuide zowel de IJzertoren als de Dodengang in de schijnwerpers geplaatst.  De IJzertoren is toe aan zijn 50ste verjaardag, de Dodengang is dan weer een eeuw oud.  Aan de Dodengang wordt dat herdacht tijdens een museumweekend met rondleidingen en een slagveldwandeling, zowel overdag als ’s avonds op zaterdag.  In de IJzertoren wordt dan weer op zondag een colloquium georganiseerd met ondermeer de bouwvakkers die 50 jaar terug de toren bouwden.

In 1951 werd de eerste paal geheid en in 1952 werd de eerste steen gelegd van de tweede IJzertoren.  Op 22 augustus 1965, 14 jaar later, vond dan de officiële opening plaats van de gloednieuwe IJzertoren.  Verwijzend naar de in 1946 opgeblazen eerste toren gebeurde dit onder het motto “Wat haat vernielde, werd door liefde herbouwd.”. Die toren is 84 meter hoog en telt 462 treden. De toren weegt 8.500.000 kilo en in totaal werd 3.000m³ gewapend beton gebruikt, waarvan 850m³ voor de funderingen met 80 ton bewapeningsijzer. De toren staat op 231 heipalen van 19,50 meter lengte. De centrale grondplaat is 150cm dik en er werden maar liefst 325.000 gewone bakstenen en 350.000 gevelstenen gebruikt. Voor het metselwerk was 1.150 ton cement, 1.500m³ rijnzand, 388 ton ijzer en 2.400.000 liter grint nodig.
Op vandaag herbergt de toren het 22 verdiepingen tellende museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse Ontvoogding.  Sinds begin 2014 is het Museum aan de IJzer volledig heringericht om de bezoekers nog beter, interactiever en belevingsgerichter een inkijk te bieden in de Groote Oorlog.
Deze verjaardag  wordt op zondag 23 augustus gevierd met een colloquium om 11 uur in het auditorium van de toren waar men iedereen die toen bij de bouw van de toren betrokken waren opnieuw wil samenbrengen: metselaars, kraanmannen, ijzerbinders, werfleiders, architecten, leveranciers van materialen, bestuursleden, politici, financiers, … kortom iedereen die bijgedragen heeft tot de heropbouw van de nieuwe toren. Een tiental gasten vertellen, telkens vanuit hun ervaringen, hoe zij de bouw van de toren hebben beleefd.. De toegang tot dit verjaardagsfeest is gratis.  Wel wordt gevraagd vooraf in te schrijven.  Dit kan per mail : info@aandeijzer.be of telefonisch : 051/50.02.86.  Meer info : www.museumaandeijzer;be.

En ook aan de Dodengang wordt komend weekend een verjaardag herdacht, de honderdste want in 1915 werd daar begonnen met het graven van een loopgraaf in de IJzerdijk naar de Duitse stellingen bij de petroleumtanks. Al gauw werd deze loopgraaf Boyau de la Mort of Loopgracht der Dood gedoopt. In oktober 1915 is deze plek de scène van enkele bloedige gevechten met Duitse troepen. Om dit te gedenken organiseert het Legermuseum in augustus en oktober een museumweekend.
Men kan kennis maken met Belgische en Duitse soldaten in de loopgraven. Deze acteurs vertellen er over het leven aan het front, wapens, uitrusting, maar ook over ratten en het tekort aan brood.  Gidsen zullen er de bezoekers inwijden in de geheimen van deze historische site.  En men kan, voor zij die stevige schoenen meebrengen, op stap gaan door het historische landschap in de omgeving van de Dodengang, in de voetsporen van de Belgische en Duitse soldaten uit 1915. Een gids neemt de bezoekers 2 uur lang mee op een tocht van 5 km.   Op zaterdagavond kan men de Dodengang ook bezoeken tijdens een nocturne.  Er zijn gratis rondleidingen en een slagveldwandeling met lantaarns.  Tenslotte kan men er zich nog laten portretteren in het uniform van toen.
Voor meer info over het museumweekend in de Dodengang met alle uren van gidsbeurten en slagveldwandeilngen  : klik hier. (DLD)