Begin mei kon burgemeester Lies Laridon reeds aankondigen dat Diksmuide zou instappen in het federaal BE-Alert-systeem dat alarmeert wanneer er zich een noodsituatie voordoet.  Zowel eigen inwoners als toeristen kunnen hierdoor een verwittiging krijgen.  Het systeem werd deze week nu ook officieel gelanceerd door de federale overheid en is voortaan 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 operationeel.  De tool waarschuwt burgers in noodsituaties via sms, mail en sociale media.

Bij noodsituaties moet de overheid haar burgers zo snel, duidelijk en efficiënt mogelijk kunnen verwittigen, zodat zij het juiste gedrag kunnen aannemen voor hun eigen veiligheid en die van hun naasten. Bijna 200 burgemeesters en gouverneurs hebben inmiddels ingetekend op dit systeem.  Onder hen ook Diksmuide.
BE-Alert is een alarmeringstool die aangeboden wordt door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De tool waarschuwt alle burgers die zich geregistreerd hebben via sms, mail, telefoon of sociale media bij een noodsituatie. Daarbij krijgen ze ook heel concrete instructies over de voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen.  BE-Alert werkt ook met een systeem waarbij iedereen op een bepaalde locatie automatisch gewaarschuwd wordt als zich daar een noodsituatie voordoet. Dit systeem, Alert-sms, maakt het mogelijk om automatisch een sms te sturen naar alle aangesloten mobiele telefoons op de plaats van het incident, ook naar wie zich niet heeft geregistreerd of daar niet woont. BE-Alert biedt tenslotte de burger een garantie op verwittiging, over gemeentegrenzen heen.
Wie via BE-Alert op de hoogte wil worden gehouden bij noodsituaties, kan zich daarvoor registreren op www.be-alert.be . Die inschrijving en de ontvangst van alarmberichten zijn gratis. (DLD)