Vanaf volgende week tot eind mei trekt BO! Basisschool W’IJzer gedurende tien weken een voormiddag per week naar zorgboerderij de Zegge in Oudekapelle.  Daar kunnen de leerlingen van het zesde leerjaar leren in open lucht.  Volgens Charlot Van D’huynslager, directeur van Basisschool W’ijzer, is het platteland een fantastische leeromgeving voor kinderen.  De leerlingen zullen dan ook op de Zegge een goed gevuld programma krijgen volgens de specifieke eindtermen.  De Zegge is een melkveebedrijf en bezoekboerderij waar men als groep, school, familie of vereniging welkom bent en meteen ook kan proeven van het echte boerenleven.

Het platteland leent zich volgens directeur Van D’huynslager uitstekend voor openluchtonderwijs. De leerlingen krijgen er de kans om er levensecht te leren. Tijdens hun halve dag bij Jorika Vandenbulke zullen de leerlingen er helpen met de dagelijkse taken. Bij de uitvoering van die taken zal de focus telkens op andere eindtermen  liggen. Zo kunnen de leerlingen onder andere het volume van de maïskuil of vijver berekenen, werken met landmaten staat ook op het programma en verder volgen ze ook de weersomstandigheden op. Daarnaast bloeien ook minder evidente vaardigheden open, zoals samen ‘werken’, zelfstandigheid en organisatievaardigheden.

School@Platteland is een initiatief van Hogeschool Vives, de dienst educatie en verbreding binnen het onderzoekcentrum voor land- en tuinbouw Inagro en de bezoekerscentra van de Provincie West-Vlaanderen.

Foto : www.zorgboederijdezegge.be (DLD)