Eind december 2016 werd Diksmuides eerste kleine windmolen in Esen in gebruik genomen.  Die kreeg toen van eigenaar-landbouwer Johan Debruyne met een knipoog de naam Bartholomeusmolen omdat Vlaams energieminister Bart Tommelein destijds de Esense kleine windmolen kwam dopen.  Intussen produceert deze molen al een jaar elektriciteit.  Tijd dus om een eerste evaluatie te maken.  Is deze kleine windmolen inderdaad een waardige bron van hernieuwbare energie voor een landbouwbedrijf?  eDiksmuide ging het vragen aan landbouwer Johan Debruyne.

Tijdens de voorbije 13 maanden produceerde de kleine 3,5 kilowatt windmolen reeds 4.200 kWh elektriciteit, tijdens het volledig jaar 2017 was dit 3.690 kWh.  Nochtans was 2017 eerder een minder goed windjaar, voor Johan Debruyne zal zijn kleine windmolen dan ook in een goed windjaar een productie hebben die vlot boven de 4.000 kWh gaat.  Dat ligt volgens de Esense landbouwer volledig in de lijn der verwachtingen.
Hiemee is deze kleine windmolen niet alleen evenwaardig aan zonnepanelen, voor Johan Debruyne is ze zelfs beter.  Het grote voordeel van een kleine windmolen zit hem volgens landbouwer Debruyne vooral in het feit dat deze elektriciteit produceert tijdens de maanden dat de zonnepanelen het laten afweten.  Daarenboven wordt ook tijdens de nachtelijke uren elektriciteit geproduceerd. Voor Johan Debruyne is het dan ook duidelijk : de combinatie van zonnepanelen met een kleine windmolen wordt heel interessant om landbouwbedrijven van hernieuwbare energie te voorzien. Dat bewijst voor hem ook de grafiek van het eerste jaar hernieuwbare energie op dit Esens landbouwbedrijf. Daarenboven heeft een jaar ervaring met deze kleine windmolen ook bewezen dat er zich geen enkel probleem stelt op het vlak van slagschaduw en lawaaihinder.  En storend in het landschap lijkt de molen ook al niet want bezoekers aan het landbouwbedrijf van Johan Debruyne vragen hem vaak : waar staat die molen nu?
Met de positieve productiecijfers en de positieve opgedane ervaringen hoopt Johan Debruyne dat zijn kleine Bartholomeus in 2018 heel wat navolging zal kennen.  (DLD)