De ontwikkeling van het woonproject op Diksmuides voormalig voetbalplein, het zogenaamde terrein Vandeweghe, laat al jaren op zich wachten.  De gronden liggen er op vandaag nog even troosteloos en verlaten bij als vier jaar geleden.  Toen, eind 2010, konden we nochtans aankondigen dat “binnenkort” het archeologisch onderzoek zou starten.  Maar pas vandaag, een slordige vier jaar later, is dat onderzoek met het graven van enkele sleuven op een weide langs de Rijkswachtstraat afgerond.  Volgens schepen Bieke Moerman moeten nu nog enkel de resultaten van dit veldwerk in een rapport gegoten worden.  Vervolgens zou dan kunnen gestart worden met de aanleg  van de wegenis die overigens reeds in 2011 was voorzien.  Bieke Moerman wil nu wel weten waarom dit project al vier jaar slabakt.

De plannen voor een verkaveling op de site Vandeweghe, die ontworpen werden door de WVI, de Westvlaamse Intercommunale, hadden dus al concreet moeten worden in 2011 toen men er zou beginnen met de wegenisaanleg.  Maar daarvoor moest wel eerst het archeologisch onderzoek afgerond zijn en dat is pas nu gebeurd.  De hopen aarde op de aanpalende weide in de Rijkswachtstraat zijn daar de stille getuigen van (foto).  Daar zou volgens de plannen van 2011 een tweede uitweg komen voor deze verkaveling die zijn hoofdontsluiting krijgt langs de Tuinwijk in de nabijheid van de Woumenweg. Maar door dit getalm wacht Diksmuide intussen op zowat 180 woningen die op deze nieuwe verkaveling zouden komen op kavels die tussen de 300 m² en 700 m² groot zullen zijn.  En die 180 woningen vormen een mix van zowel sociale koop- en huurwoningen als eigen woningen.  In 2010 heette het ook nog dat Diksmuidelingen voorrang zouden krijgen op deze verkaveling.  De voorkeur zou gaan naar kandidaten die reeds 3 jaar in Diksmuide wonen of reeds 3 jaar in Diksmuide hebben gewerkt.

Het is nu afwachten of het onderzoek van schepen Moerman ertoe kan leiden dat er nu eindelijk ook vaart wordt gezet achter dit groot Diksmuids verkavelingsproject. (DLD)