Tussen april en september zullen een 700-tal Amerikanen het Museum aan de IJzer in de IJzertoren bezoeken.  Gespreid over 25 data maken groepjes van een 30-tal Amerikanen hiervoor een fietstocht van een 100-tal kilometer tussen Brugge en Diksmuide.   Bedoeling is dat ze vanop de IJzertoren een eerste allesomvattende blik kunnen werpen op Flanders Fields, van de zee tot het heuvelland.  Over de middag wordt tevens gezorgd voor een kwalitatieve lunch.  Maar in de IJzertoren wordt vanaf dit jaar nog een andere Bourgondische kaart getrokken met een drietal culinaire nocturnes.  Bij deze museumnocturne die aanvangt om 19 uur kan men genieten van een diner in de panoramazaal.  Voor museumdirecteur Dirk Demeurie wil men met nieuwe initiatieven extra publiek trekken naar de IJzertoren en het Museum aan de IJzer.

Nu de hype van de 100ste verjaardag van de eerste wereldoorlog naar zijn einde loopt, zakken ook de bezoekerscijfers opnieuw naar een normaler niveau. Vandaar dat men met nieuwe initiatieven ook nieuwe bezoekers kennis wil laten maken met het IJzertorencomplex in het algemeen en het Museum aan de IJzer in het bijzonder.  Dit past ook binnen de nieuwe beheersovereenkomst die men gesloten heeft met de overheid.  Krijgt men hierdoor tot in 2021 jaarlijks een subsidie van 500.000 euro, daar tegenover staat ook een vragenlijstje van de overheid die de museumwerking hedendaagser wil zien.  Zo moeten de zowat 20 Diksmuidse stadsgidsen, die ook rondleidingen geven in het museum, een verplichte opleiding krijgen.  Die moet zorgen voor meer interactie met de bezoekende groepen.  Een gids moet meer kunnen geven dan een opsomming van data en gebeurtenissen, annekdotes of verhalen moeten toehoorders er nauwer bij betrekken en het publiek laten nadenken.  De boodschap die bezoekers hierdoor vanuit Diksmuide meedragen moet de nooit-meer-oorlog-gedachte worden. Diksmuides ereburger Anna Vuylsteke paste deze methode al vele tientallen jaren terug succesvol toe. De nieuwe verschillende verhaalroutes, waarbij bezoekers kunnen kiezen uit verschillende thema’s tijdens hun bezoek is ook een handig hulpmiddel.
De nieuwe beheersovereenkomst is voor directeur Dirk Demeurie alvast een goede basis om ook de volgende vijf jaar verder te kunnen werken.  Toch is hiermee zijn begroting nog niet sluitend.  Want werd het budget dat men krijgt bevroren op het niveau van de vorige overeenkomst, toch worden ook nieuwe initiatieven gevraagd die extra middelen vragen maar die het museum zelf moet ophoesten   En daarnaast komen er nog extra kosten aan want de IJzertoren moet vanaf 2018 ook hervoegd worden.  Daaraan hangt een prijskaartje van 2 miljoen euro waarvan 400.000 euro uit de werking moet komen.  In tegenstelling tot musea als het In Flanders Fields-museum waar de stad Ieper eventuele tekorten bijlegt, zorgt stad Diksmuide niet voor de sluitende begroting van het Museum aan de IJzer.  Volgens schepen Karline Ramboer is, in tegenstelling tot het Iepers museum, het Museum aan de IJzer geen stedelijk museum zodat Diksmuide zich niet geroepen voelt desnoods bij te passen, ook al erkent de toerismeschepen dat het Museum aan de IJzer wel degelijk een toeristische meerwaarde betekent voor Diksmuide.

Eén van de nieuwe initiatieven waarmee men dus uitpakt is de culinaire nocturne.  De eerste editie is gepland op donderdagavond 6 april om 19 uur.  Men mikt hiermee telkens op een 60-tal personen die vanuit de panoramazaal op 72 meter hoogte kunnen genieten van enerzijds het zicht op de Vlaamse velden maar anderzijds ook van een diner met aangepaste animatie.  Voor het aperitief, een uitgebreid buffet met vlees- en visspecialiteiten, een dessert en aangepaste wijnen wordt een deelnameprijs van 45 euro gevraagd.  Daarin is ook een bezoek aan het museum zelf en de tijdelijke tentoonstellingen begrepen;  Inschrijven hiervoor kan via info@aandeijzer.be of telefonisch via 051/50.02.86.

Intussen is er voor deze formule ook al belangstelling vanuit enerzijds de bedrijfswereld en anderzijds de service-clubs.  Volgens Dirk Demeurie gaan deze evenementen uiteraard pas door na de gewone openingsuren van het museum.  En daarbij wil hij ook de verschillende lokale Diksmuidse traiteurs betrekken.  Maar uiteraard kan men ook altijd zelf zijn eigen traiteur aanstellen,. Voor de unieke locatie in de panoramazaal die plaats biedt aan een 60-tal personen wordt dan een forfaitaire gebruiksvergoeding gevraagd van 500 euro. De panoramazaal kan dan ook voortaan gebruikt worden als unieke ontvangstplaats voor zeg maar een bedrijfsfeest, familiebijeenkomst of babyborrel. (DLD)