Amper enkele weken nadat Vlaams minister-president Geert Bourgeois te gast was in Lampernisse en de samenwerking tussen landbouw en milieu er nog uitvoerig werd bewierrookt, moet Peter Bossu, woordvoerder van SOS Kustpolders, vaststellen dat er in de Oude Zeedijk te Lampernisse een aanslag wordt gepleegd door een landbouwer op historisch permanent grasland.  Volgens Peter Bossu is deze grond, waarmee het stuk weiland wordt verhoogd, ook nog eens van diverse oorsprong, dat vaak vreemd is aan de streek en ook vervuild is.  Na een klacht van SOS Kustpolders werden de inbreuken enkele weken terug al vastgesteld en werd hiervan een proces-verbaal opgemaakt.  Maar ondanks dit stakingsbevel van 9 september is er volgens Peter Bossu van SOS Kustpolders de voorbije week op het perceel opnieuw grond aangevoerd met een 15-tal vrachtwagens. Betrokken landbouwer betwist dit en laat optekenen dat er geen nieuwe grond werd aangevoerd. Maar dit dossier heeft intussen zijn weg naar hogerhand gevonden en lijkt intussen Lampernisse te overstijgen want de in Polderfront verenigde milieuverenigingen hebben vandaag in dit dossier de Vlaamse regering in gebreke gesteld.

Volgens Peter Bossu zijn de betrokken percelen aan de Oude Zeedijk die opgevoerd werden, wel degelijk opgenomen in de door de Vlaamse regering vastgestelde kaart waarop de beschermde historische permanente graslanden aangeduid staan.   Daarenboven kon van de aangevoerde gronden ook geen bodemattest voorgelegd worden.  Voor hem was dit begin september al voldoende om klacht neer te leggen tegen de betrokken landbouwer.
Maar volgens de natuurinspectie is dit verhoogd grasland niet beschermd door de milieuwetgeving, maar wel door de landbouwwetgeving.  Kan er hierdoor moeilijk opgetreden worden tegen de landbouwer, dit betekent nog niet dat deze graslanden mogen gescheurd (geploegd) worden of dat het reliëf mag gewijzigd worden.  Bijgevolg moet de landbouwer het perceel herstellen in zijn oorspronkelijke staat.  Indien de overtreding bewezen wordt, kan door de huidige Vlaamse regelgeving betrokken landbouwer evenwel strafrechterlijk niet vervolgd worden, hij kan alleen zijn subsidies verliezen.
Zelf kan SOS Kustpolders zich wel nog burgerlijke partij stellen bij het parket. Ze heeft dan ook een advocaat aangesteld die momenteel deze juridische mogelijkheden onderzoekt.
Maar minstens even belangrijk is voor SOS Kustpolders dat dit dossier dat inmiddels een symbooldossier is geworden, aantoont dat de huidige regelgeving via landbouwwetgeving de historische poldergraslanden niet beschermt. Het Polderfront, dat gevormd wordt door Natuurpunt, SOS Kustpolders, Vogelbescherming Vlaanderen en de Westvlaamse Milieufederatie, wil vandaag via een ingebrekestelling de Vlaamse regering verplichten om de natuurwaarden in alle poldergraslanden te beschermen en de huidige halfslachtige regelgeving te verbeteren. Eerder gaf ook al de Raad van State belangrijke opmerkingen. De raad waarschuwde volgens het Polderfront vooral voor het onlogische om zoiets te beschermen via het gemeenschappelijk landbouwbeleid en niet via het natuurdecreet.  Op de klimaatzaak na is dit de eerste maal dat de Vlaamse Milieubeweging deze verregaande juridische stap van een ingebrekesteling zet. Meteen zit voor het Polderfront minister Schauvliege met een zoveelste juridisch dossier waar bewegingen met een groot draagvlak zich verzetten tegen wat zij omschrijven als haar halfslachtig beleid.

Naar we tenslotte konden vernemen van schepen Kurt Vanlerberghe is het Diksmuids stadsbestuur op de hoogte gesteld van de klacht van SOS Kustpolders.  Maar gezien de inspectiediensten reeds zijn tussengekomen, zal Diksmuide zelf geen stappen meer ondernemen in dit dossier. (DLD)