Op zondag 13 maart 2016 pakken zes jonge Diksmuidse chefs uit met de derde editie van “Diksmuide ademt culinair”.  Op die zondagavond lanceert dit koks-sextet hun derde stijlvol pop-up-restaurant met afterparty die als thema meekrijgt “DAC III in Wonderland”.  En ze geven nu al mee dat deze editie niet alleen op culinair vlak zal nazinderen.  Intussen was er maandagavond bij de voorstelling van deze derde editie meteen ook de epiloog van de tweede uitgave.  De opbrengst van deze avond in 2014, niet minder dan 1.000 Euro, mocht men schenken aan Duin en Polder die dit op zijn beurt zal investeren in hun sociaal woonproject in de Keiemse pastorie.

De zes jonge Diksmuidse chefs, die volgend jaar uitpakken met hun derde “Diksmuide ademt culinair” zijn Bert Boussemaere (Notarishuys – Diksmuide), Pieter Clement (De Drie Ridders – Gijverinkhove), Dieter Dulst (Hof ter Molen – Leke), Pieterjan Rosseel (Delicious Catering – Oostkamp/Diksmuide), Bert Saint Germain (Bakker Bert – Diksmuide) en Tim Saint Germain (Salons Saint Germain – Diksmuide).  Ook nu weer wordt de locatie van dit culinair topevenement de Grote Markt.
De vorige twee edities waren alvast toppers op het vlak van opkomst.  Zo waren bij de vorige editie de 500 plaatsen in een mum van tijd volledig uitverkocht.  Een onverhoopt succes.  De zes chefs waren dan ook blij dat ze de opbrengst mochten wegschenken aan het goede doel van Duin en Polder: de Keiemse pastorie.

De Keiemse pastorie is het jongste sociaal woonproject van Duin en Polder.  En dat kan een financieel steuntje gebruiken, zo vernemen we van Piet Vandewalle van Duin en Polder.  Toen met het vertrek van De Hoeksteen dit gebouw leeg kwam te staan, was dit voor Duin en Polder, die hiervoor samenwerkt met De Lovie, een opportuniteit die men niet wou laten passeren.  Ook al moet men intussen nog tot 2017 wachten op subsidies, toch wou men er al een nieuw sociaal woonproject opstarten.  Voor de overbruggingsperiode naar de subsidies van 2017 is iedere financiele steun dan ook welkom, al was het maar om de aanpassingsinvesteringen die zo’n 60.000 Euro hebben gekost te helpen betalen.
De voormalige Keiemse pastorie moet op termijn plaats bieden aan zes mensen met een verstandelijke beperking die er zelfstandig wonen.  Bedoeling is deze personen zo lang als mogelijk zelfstandig te laten functioneren zodat ze pas terecht komen in gespecialiseerde instellingen op een ogenblik dat het echt noodzakelijk is.  De bewoners van de Keiemse pastorie leven er dus zelfstandig, al is er in dit huis wel een concierge-koppel op vrijwillige basis die aanspreekbaar is bij noodgevallen.  Voor het overige is het de bedoeling dat de bewoners van de Keiemse pastorie zich zelfstandig kunnen behelpen met de hulp van de reguliere diensten als bijvoorbeeld Familiehulp.  Verder kunnen de bewoners overdag ook terecht op de diverse locaties van Duin en Polder.  In de late namiddag is er wel dagelijks een begeleider in de Keiemse pastorie.  Sinds 9 november kent de Keiemse pastorie al 2 bewoners.  (DLD)