Vlaams minister Ben Weyts heeft 3.355.000 euro vrij gemaakt voor nieuwe fietspaden in Diksmuide.  Dat laat de Diksmuidse N-VA-afdeling weten.  Voor Diksmuids N-VA-voorzitter Koen Coupillie wordt fietsen in Diksmuide, en vooral in het centrum, dankzij deze Vlaamse investering vlotter en veiliger.  Van dit bedrag wordt volgens Koen Coupillie al in 2018 3,1 miljoen euro besteed aan de aanleg van het fietspad langs de zuidwestelijke omleidingsweg tussen de Kaaskerkestraat en de Woumenweg.  Verder wordt er in 2019 ook 255.000 euro vrij gemaakt voor het fietspad tussen de Hoge Brug en de Dodengang.  Zaten voor de plaatselijke N-VA-voorzitter reeds veel Diksmuidse fietsers hierop te wachten, ook Diksmuids mobiliteitsschepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) is verheugd met de inzet op fietspaden van de Vlaamse overheid.  Toch heeft hij enkele bedenkingen bij de nu vrijgemaakte fondsen die voor de schepen verre van toereikend zijn voor de huidige fietspadnoden.

De fondsen die nu worden vrijgemaakt hebben betrekking op twee projecten die reeds eerder bekend waren.  Zo komt er een dubbelrichtingsfietspad langs de zuidwestelijke omleidingsweg;  Nieuw voor de schepen is wel dat de fondsen voor dit fietspad reeds in 2018 zullen besteed worden terwijl de bouwheer van de Diksmuidse kwartring, het Agentschap voor Wegen en Verkeer, de start van de werken van deze weg pas in 2018 voorziet zodat het hem alvast weinig waarschijnlijk lijkt dat dit fietspad al helemaal zal gerealiseerd zijn volgend jaar.
Verder legt Diksmuide inderdaad een fiets- en wandelpad aan langs de IJzer tussen de Hoge Brug en de Dodengang.  Hiervoor wacht Diksmuide enkel nog op het fiat van Waterwegen en Zeekanaal.  Dit project wordt bijgevolg niet alleen door het Vlaams Gewest gerealiseerd. Diksmuide financiert dit wandel- en fietspad slechts deels met subsidies van de provincie en het Vlaams Gewest waarvoor minister Weyts nu inderdaad 255.000 euro vrij maakt.

Diksmuids schepen Kurt Vanlerberghe maakt van de gelegenheid van dit subsidienieuws, ook gebruik om een oproep te doen aan minister Weyts.  Hij vraagt om ook het onderhoudsbudget voor fietspaden drastisch te verhogen zodat fietspaden langsheen de Iepersteenweg, de Woumenweg, en de Roeselarestraat kunnen heraangelegd worden.  Budgetten voor dit onderhoud werden volgens de schepen met 10 procent verminderd wat er niet alleen toe leidde dat het herstel deze fietspaden moet wachten maar dat ook het herstel van de betonnen fietspadstroken langs de Oostendestraat werd stilgelegd.
Daarnaast wijst schepen Vanlerberghe nog op het probleem van het zogenaamd Fietsfonds voor fietspaden langs gemeentewegen.  Ook daar zijn de budgetten ontoereikend.  Dat zorgt ervoor dat fietspadprojecten als het fietspad tussen Esen en Vladslo, het fietspad tussen de stations van Diksmuide en Kortemark, de Rousdammestraat, de Jonkershovestraat en de Lettenburgstraat geconfronteerd worden met lange wachttijden.  Ook de Diksmuidse N-VA-afdeling pleit volgens haar voorzitter Koen Coupillie voor het aanpakken van de nog vele gevaarlijke punten in Diksmuide.  Voor hem zijn ook het fietspad tussen Esen en Vladslo en deze in het centrum van Esen daar een voorbeeld van.  Ook deze projecten werden door hem aangekaart bij minister Weyts. (DLD)