Oktober is de internationale borstkankermaand.  Dan wordt in Vlaanderen extra aandacht besteed aan borstkankeropsporing. Vrouwen tussen 50 jaar en 69 jaar kunnen dan gratis deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om deze oproep kracht bij te zetten geven vier Diksmuidse politica zich (bijna) bloot voor de affichecampagne. Burgemeester Lies Laridon, de schepenen Karline Ramboer en Bieke Moerman en Greedt Dever, lid van het Vast Bureau van OCMW gingen voor de fotograaf uit de kleren en het resultaat hiervan (foto)  is straks te zien in menig etalage. Verder baden de winkeletalages in een zweem van roze en bieden enkele handelaars ook producten aan in het thema.

Voor burgemeester Lies Laridon is het erg belangrijk dat er deelgenomen wordt aan het bevolkingsonderzoek. Door borstkanker in een vroeg stadium op te sporen is de genezingskans immers groter. Borstkanker opsporen in een vroeg stadium maakt een groot verschil uit.  En dat men in Diksmuide actief wil sensibiliseren is niet zonder reden. In 2013 was er een deelnamegraad van 62,3%. Niet slecht, maar men wil het streefcijfer van 75% halen. Daarom besloten vier Diksmuidse politica zich bloot te geven voor de affichecampagne, ze schoven even een beetje hun schroom opzij om de Diksmuidse dames tussen 50 jaar en 69 jaar op te roepen zich ook even bloot te geven tijdens de screeningsmammografie.  Bij deze dames is borstkanker immers de meest voorkomende doodsoorzaak.

Daarom organiseert de Vlaamse overheid het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, waarbij vrouwen van 50 tot 69 jaar tweejaarlijks een gratis screeningsmammografie kunnen laten uitvoeren.  Bedoeling is om zo borstkanker in een vroeger stadium op te sporen, zodat de ziekte sneller behandeld kan worden. Dit doet de overlevingskans toenemen en moet op termijn leiden tot minder overlijdens door borstkanker.
In het kader van de borstkankermaand richten ook verschillende handelaars hun etalage in met roze accenten. Wie denkt dat hij of zij de leukste etalage heeft gevonden kan een selfie nemen met de etalage op de achtergrond en deze foto posten op de Facebookpagina van Lokale Economie Diksmuide, met in de beschrijving de naam van de handelaar. De foto met de meeste ‘vind-ik-leuks’ wordt beloond met 3 Diksmuidebonnen. Neemt men liever geen selfies, dan vraagt men zeker te stemmen op de selfies die worden gepost op de facebookpagina  www.facebook.com/centrummanagement.diksmuide

Daarnaast worden in oktober nog verschillende activiteiten georganiseerd om het belang van borstkankerscreening te belichten.
Donderdag 8 oktober om 19u in LDC Ten Patershove: Stijladvies door Kathleen Demeyere (Org.: de Dolle Mina’s van Viva)
Dinsdag 20 oktober om 20u in CC Kruispunt : Film ‘Calendar girls’ (gratis)
Maandag 19 oktober om 14u in LDC Ten Patershove : Mammoboxsessie. Hoeveel procent van de vrouwen draagt de verkeerde beha? Waar en hoe kan je deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Bij een mammoboxsessie komen vrouwen alles te weten over borstbewustzijn, borstkankeropsporing, borstkanker en nog zoveel meer.  Gratis bij te wonen maar wel inschrijven bij LDC (beperkte plaatsen): Tel. 051 79 32 80, e-mail: tenpatershove@stad.diksmuide.be. (DLD)