Naar aanleiding van grootschalige rioleringswerken in Woumen zal de Woumenweg vanaf 4 mei tot half juni afgesloten worden voor het doorgaand verkeer.  Bij deze werken, die ervoor moeten zorgen dat het Woumens afvalwater naar het zuiveringsstation gaat terwijl het regenwater zo zuiver mogelijk wordt gehouden, worden de bestaande gemengde rioleringen zoveel als mogelijk ontdubbeld.  Bij deze afkoppelingswerken worden rioleringswerken uitgevoerd in de Kerkhofstraat aan huisnummer 23 en 101 en in de Woumenweg tussen de huisnummers 151 en 167 ter hoogte van de Zwarte Dreef.  Daarnaast wordt aan de achterzijde van de percelen in de Kerkhofstraat een nieuwe gracht aangelegd die overstromingen van tuinen in de toekomst moeten voorkomen.   Deze werken gaan bijna 610.000 Euro kosten waarvan bijna 310.000 Euro ten laste is van Diksmuide.

Via de langsgrachten van de Zwarte Dreef komt het oppervlaktewater van een groot gebied momenteel terecht in de gemengde riolering. Bij de huidige werken wordt het oppervlaktewater afgekoppeld naar de Vossenholbeek.  Daarnaast komt er ook een gescheiden rioleringsstelsel in dit deel van de Woumenweg.  De betrokken eigenaars in de Woumenweg moeten wel ook zelf voorzien in een afkoppeling.  Na deze werken wordt de weg in zijn oorspronkelijke staat hersteld.
Als reeds eerder aangekondigd moet een nieuw aan te leggen gracht in de Kerhofstraat er ook voor zorgen dat het water, dat afkomstig is van de hogergelegen akkers en weilanden, wordt afgevoerd.  Hiermee wil men in de toekomst de overstroming van tuinen (foto archief) en doorstroming in de riolering voorkomen.  Bij deze werken wordt in een eerste gedeelte vanaf de Woumenweg een nieuwe waterloop voorzien achter de woningen die uitkomt in de Kerkebeek ter hoogte van het Eierdreefje.  In een tweede gedeelte zal een aansluiting gemaakt worden van een bestaande gracht tot de Sint-Pietersstraat. Deze nieuwe grachten moeten verder ook de mogelijkheid bieden om zoveel mogelijk water te bufferen.

Deze werken vangen aan begin mei maar voorbereidende werken aan nutsleidingen zijn reeds voorzien in de tweede helft van april .  Bij de afsluiting van de Woumenweg vanaf 4 mei zal er een omleiding voorzien worden via de Esenweg, het Eikhof, de Klerkenstraat en de Sint-Pieterstraat.  Verder zullen tijdens deze periode ook de (bel)bushaltes ‘Zwarte Dreef’, ‘Warande’, ‘Plaats’, ‘Station’ en ‘Serpenthoek’ niet worden bediend. Er komt een tijdelijke halte in de Sint-Pietersstraat nabij het kruispunt met de Jonkershovestraat.  Al naargelang de weersomstandigheden zouden deze werken moeten beëindigd zijn kort voor of kort na het zomers bouwverlof. (DLD)