Op vrijdag 22 augustus is de Vierdaagse van de IJzer te gast in Diksmuide.  Bij die gelegenheid wordt door een officieel gezelschap, waaronder Vlaams minister-president Geert Bourgeois, een bezoek gebracht aan het nieuwe aangelegde stiltepad tussen Oud-Kaaskerke en de IJzer, de nieuwe aanlegsteiger aan de Dodengang, de site van de Petroleumtanks en de site van Oud-Stuivekens.  Deze laatste wordt bezocht via de wandelverbinding tussen de IJzer en Oud-Stuivekenskerke.  De ingebruikname van het vernieuwde onthaalgebouw van de Dodengang zelf, die werd uitgebreid met de Duitse bunker, is pas voorzien op 28 augustus.

In oktober 1914 voorzag het Belgisch Veldleger, na de inrichting en bezetting van haar hoofdweerstandslijn achter de toenmalige spoorweg Diksmuide-Nieuwpoort, de huidige Frontzate, enkele vooruitgeschoven waarnemings- en luisterposten op een kleine kilometer voor haar hoofdstelling, zo vernemen we van Etienne Moons, voorzitter van de vzw O.L.Vrouwhoekje.  Deze uiterst gevaarlijke posten midden in het overstroomde niemandsland kregen een naam : Grote Wacht Zuid of Grote Wacht van Oud-Stuivekenskerke, Grote Wacht Noord of Grote Wacht van het Reigersvliet, Grote Wacht van Schildersbrug en de Grote Wacht van het Berkelhof.
Alleen de site van Oud-Stuivekenskerke bleef bewaard en werd ingericht als een herdenkingsoord.  Dat kan niet los gezien worden van het feit dat pater franciscaan-oorlogsvrijwilliger kapitein Martial Lekeux er na de eerste wereldoorlog een kapel liet bouwen ter ere van O. L. Vrouw ter Zege. Hijzelf had 15 maanden vanop de kerktoren van Oud-Stuivekenskerke het vuur van de Belgische artillerie gejusteerd en werd door zijn manschappen ‘de burgemeester van Stuivekens’ genoemd..
Lekeux was ook de auteur van enkele interessante boeken over zijn wedervaren aan het front. Dat zorgde er voor dat Oud-Stuivekenskerke vanaf 1925 een herdenkingsoord werd voor alle Verbroederingen van oud-strijders van het Veldleger. Het gevolg was dat er elk jaar meer en meer huldezerkjes rond de kapel werden aangebracht voor gesneuvelde en overleden wapenbroeders.

Door de jaren heen werd het oorlogsoord zo goed mogelijk in stand gehouden. Vanaf 1954 zou een eigen vzw ‘De Vrienden van het O. L. Vrouwehoekje te Oud-Stuivekenskerke’, die voortkwam uit de Verbroedering der Vuurkruisers uit Brugge, de taak op zich nemen om zorg te dragen voor dit patrimonium. Met steun van de overheid werden verschillende onderhoudswerken uitgevoerd. De hogere erfgoedinstanties klasseerden de volledige site als monument in 2001.  In 2010 ging huidig voorzitter Etienne Moons aankloppen bij hogere instanties om een bunker die eenzaam en verlaten vlakbij het OLV Hoekje stond toe te voegen aan het domein. Deze bunker was destijds een onderdeel van de Grote Wacht en deed vermoedelijk dienst als commandopost van de bevelhebber van de wachtcompagnie.  Toen in 2012 Onroerend Erfgoed Vlaanderen kwam met het Masterplan Herinneringspark 2014-18 bleef Etienne Moons aandringen tot hij uiteindelijk verkreeg dat de bunker zou opgenomen worden in een uitgebreidere vernieuwing van de site van het OLV Hoekje.

In de aanloop naar de 2014-18-herdenkingen werd rond de ruïne van de kerktoren een ruimer grasperk aangelegd waarbij ook een toegangsweg naar de bewuste bunker voorzien werd. Rond de eenheidszerkjes werd het dolomiet vervangen door gras en de zerkjes zelf kregen een ligplaats voor nog aan te brengen naamplaatjes van de militaire formaties waarvan het symbool op de zerkjes aangebracht is.
De parking werd deels verhard en uitgebreid. Het domein werd omzoomd met nieuwe hagen en bomen. Een vlaggenplein werd voorzien en afgeboord met houten banketten.
Maar meest opvallend was de houten constructie op de torenruïne. Geliefd bij de ene en verguisd bij de andere vergt deze constructie een woordje duiding. Bij de artillerieopdracht van Kapitein Lekeux tijdens WO I voerde hij zijn waarnemingen uit vanop de kerktoren van ‘Stuvejes’. De Duitsers die dit ook wel wisten beschoten regelmatig de kerktoren die stelselmatig kleiner werd. Inventief als men was in oorlogstijd installeerde Martial Lekeux een hoge ladder in de toren voorzien bovenaan van een paardenzadel om toch zijn opdracht verder te kunnen zetten. De huidige trap in de nieuwe houten constructie op de torenruïne verwijst naar de ladder van Kapitein Lekeux. Bovendien werd de oriëntatietafel ook op de hoogste verdieping van de houten constructie aangebracht om nog een beter zicht te krijgen op de toenmalige frontstreek.

Op vandaag werken “De Vrienden van het OLV Hoekje van Oud-Stuivekenskerke” nog aan de herinrichting en beveiliging van de bunker.  Vrijdag is er om 10.15 uur de inhuldiging van het vernieuwde O.L.Vrouwhoekje, in de namiddag is er dan nog om 14.45 u de nationale herdenkingsplechtigheid.

Wie wenst deel te nemen aan de Vierdaagse van de IJzer kan hiervoor alle info vinden op : www.4daagse.be. Verder zijn er ter gelegenheid van de Diksmuidse dag van de Vierdaagse van de IJzer heel wat activiteiten in het centrum.  (DLD)