Na bijna 5 jaar tijdens deze bestuursperiode heeft 1 op 7 Diksmuidelingen nog niet beslist wie ze de volgende zes jaar op het stadhuis wil, dat blijkt uit de peiling die eDiksmuide de voorbije weken heeft gevoerd, zowel online als huis aan huis.  Een peiling blijft een peiling, relativeren is dus de boodschap.  Toch bleek bij de vorige verkiezingen de door eDiksmuide gebruikte peilingsmethode alvast de trend van de verkiezingsuitslagen goed te voorspellen.  Vergeleken met de verkiezingsresultaten van 2012 blijken CD&V en SP.a-open die op vandaag het stadsbestuur vormen te verliezen waardoor ze hun meerderheid zouden verliezen.  Maar ook N-VA en Idee2006 kunnen tot dusver minder kiezers bekoren.  Nieuwkomer Groen neemt alvast enkele kiezers over.  Maar hamvraag na deze peiling is alvast wie tijdens het laatste jaar van de bestuursperiode de onbeslisten zal weten te bekoren.  Tenslotte is er nog een onbekende factor onder de vorm van nieuwe partijen die zich zouden melden. Als we alvast één vaststelling mogen maken : het belooft nog een boeiend en bewogen politiek jaar te worden tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

De resultaten van de peiling geven procentueel volgend resultaat, in volgorde van de lijstnummers van de vorige verkiezingen :
N-VA : 21,88% (2012 :  24,83%)
Vlaams Belang : 5,44% (2012 : 5,49%)
SP.a-open : 12,69% (2012 : 18,88%)
CD&V : 21,02% (2012 : 29,67%)
Idee2006 : 13,37% (2012 : 16,29%)
Groen : 8,25% (2012 : nihil)
Blanco 2,62% (2012 : 4,83%)
Nog niet beslist : 14,73%
Dit geeft volgende zetelverdeling op een totaal van 25 gemeenteraadsleden :
N-VA : 7
Vlaams Belang : 1
SP.a-open : 4
CD&V : 7
Idee2006 : 4
Groen : 2

We noteerden volgende reacties :


N-VA : Peilingen zijn maar peilingen, het is naar de tendensen dat we moeten kijken en dan zien we in de cijfers wat wij ook al een tijdje voelen op straat: dat CD&V en SP.a de steun van de meerderheid van de inwoners van Diksmuide kwijt is. We verwachten dat deze partijen het verlies zullen verklaren door de hinder die er nu is door de werken en dat ze er zullen van uit gaan dat het lintjes knippen in 2018 de Diksmuidelingen het reactieve beleid en de stilstand of achteruitgang in de meeste beleidsdomeinen zullen doen vergeten. Maar daar vergissen ze zich, de inwoners van Diksmuide zullen zich door de goednieuwsshow niet laten misleiden.  N-VA Diksmuide heeft in de afgelopen jaren voldoende kunnen aantonen een uitstekend alternatief te zijn voor een betere aanpak. De geschiedenis heeft ons geleerd dat de peilingen van eDiksmuide erg dicht bij de uiteindelijke resultaten liggen. Deze peiling geeft ons nog meer energie om ons hard te blijven inzetten om eindelijk de verandering te brengen die alle Diksmuidelingen verdienen.
Vlaams Belang : Uit deze peiling blijkt dat het Vlaams Belang stabiel blijft tegenover 2012. De zetelverdeling biedt hoop voor een herintrede in de gemeenteraad.  Zeer duidelijk is dat de huidige meerderheid van CD&V en SP.a-Open zijn meerderheid kwijt is. Nog opmerkelijker is dat de huidige oppositie N-VA en Idee2006 ook bij de verliezers zit. Toch vraagt deze peiling ook enige nuance: nog bijna 15% niet-beslist is redelijk veel en het relatief kleine aantal deelnemers is te klein om politiek-wetenschappelijk conclusies te kunnen trekken.  Maar deze peiling geeft uiteraard wel een trend. Het kan nog boeiend worden in Diksmuide
SP.a-open : Dat de bestuursmeerderheid en in het bijzonder SP.a-open, die de bevoegdheden openbare werken en mobiliteit heeft, in het oog van de storm zit, staat buiten kijf. We hebben 2 mislukte pogingen tot volksraadpleging over het parkeerbeleid over ons heen gekregen en de openbare werken met alle hinder van dien zitten op hun hoogtepunt. Vanaf nu kan het enkel maar beter. We doen nog een jaar hard ons best om alle projecten af te werken. Zodra dit het geval is zal de bevolking ook wel inzien dat het niet voor niets was en dat het de moeite loonde. Walk on and don’t look back.
CD&V : Twee zaken:1. de trend van de nationale partijpolitiek waarbij Groen in opmars is weerspiegelt zich ook in Diksmuide.  2. de peiling gebeurt op het slechtste moment van openbare werken, met name nu er werken zijn in het centrum, in Keiem, in Leke en langs de Ijzerdijk. De hinder van deze openbare werken heeft gevolgen voor de meerderheid SP.a en CD&V.  In elk geval werken we met CD&V met volle moed verder om Diksmuide en haar dorpen positief te veranderen ten voordele van haar inwoners.
Idee2006 : Het is wel duidelijk dat de zittende coalitie zijn meerderheid verliest. Idee 2006 en N-VA houden stand. Diksmuude heeft zeker nood aan een nieuw bestuur na 12 jaar CD&V en SP.a. Hopelijk krijgen vernieuwers eindelijk een kans en wordt 2018 een jaar waarin wat nieuwe wijn in Diksmuide kan gedronken worden.  Wij zijn er alvast klaar voor.
Groen : De peiling is een bevestiging van de nationale tendens waarbij Groen overal in Vlaanderen doorbreekt. Dit is meteen ook wat we horen bij de mensen ‘op de straat’. Meer en meer mensen kiezen voor een verhaal van hoop en geloof in de toekomst. Dat is het verhaal van Groen. De burgers van Diksmuide zijn de moddergevechten tussen de gevestigde partijen méér dan beu en dat krijgt nu ook een vertaling in deze peiling.

Intussen vernemen we dat zich volgend jaar nog 2 nieuwe partijen zouden melden om mee te dingen naar een zitje in de gemeenteraad : Ondernemend Diksmuide, een beweging rond Andy Vermaut en een nieuwe politieke partij rond Mieke Van Robaeys die momenteel als onafhankelijke zetelt en zich na de vorige verkiezingen afscheurde van CD&V. (DLD)